Hukuk Okumayı Düşünenlere ve Hukuk Öğrencilerine Tavsiyeler

Ezberlemeyin, Analitik Düşünün!

Hukuk Fakültesi’ne yeni başlayanları veya hukuk okumayı düşününleri en fazla korkutan konulardan biri; kalın ciltli kitaplar, kanunlar ve bunların ezberlenmesi gerektiği düşüncesidir. Oysa başarılı bir hukuk kariyeri ezber yeteneğinde değil, teorik bilgileri etkin ve doğru şekilde pratiğe geçirme kabiliyetinde yatar.  Kanunu bilmek gereklidir; ancak ilgili kanunun doğru maddesini olaya uygulamak daha önemlidir.
 
Vizeden veya finalden geçer not almak veya sınıf geçmek için değil, konunun mantığını anlamak için çalışın. İster orçlar Hukuku, ister Çevre Hukuku olsun, her dersi neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde öğrenin. Kanun maddelerinin konuluş amacına bakın. Böylelikle, her şeyi hem ezberleme derdinden kurtulacak hem de aklınıza daha uzun vadeli ve mantıksal bir temelde yerleştirmiş olacaksınız.

Yabancı Dil Öğrenin!

 
Hukuk kariyerinizde kendinize yapacağınız en büyük yatırım dil öğrenmek olacaktır. Halihazırda bir dil biliyorsanız onu mutlaka gerek yurt içindeki gerek yurt dışındaki kurs ve sertifika programlarına katılarak ilerletin. Farklı hukuk sistemlerini anlamak, dünyadaki gelişmeleri takip edebilmek, kıyas yapabilmek için dil bilmek bir zorunluluktur. Artık hemen hemen her fakültede sunulmakta olan Hukuk İngilizcesi programlarına katılın; TOEFL veya IELTS gibi sınavları alarak dil bilginizi aktif tutun; ERASMUS Programı ile neler yapabilirsiniz araştırın.

Derslere Girin ve Kendiniz de Not Tutun!

 
Bazı hukuk fakültelerinde devam zorunluluğu olmaması ilk başta cazip gelmektedir. Oysa bu zorunluluğa sahip olmamak, kendi çalışma disiplininizi kendiniz oluşturmanız gerektiği anlamına gelir. Artık ders notlarını arkadaştan temin etme güçlüğü de ders notlarını haftası haftasına satan fakülte yakınındaki fotokopici ve kırtasiyeler sayesinde ortadan kalkmıştır. Dolayısıyla, hukuk fakültesi öğrencileri derse katılma ve not tutma yönünde üstlerinde bir baskı hissetmezler. Ancak derse katılmak ve fotokopiciden satılan notu alsanız bile kendi notunuzu tutmak önemlidir. Çünkü o dersin sınavına çalışırken, o konunun anlatıldığı anda orada bulunmuş olmanız konuyu hatırlamanızı kolaylaştıracaktır.

Hocalarla ve Fakülte Arkadaşlarınızla İletişim Kurun!

 
Kendinizi okul ortamından uzak tutmayın. Fakülteyi bitirip hukuk kariyerinize başladığınız anda size en fazla lazım olacak şeyin fakülte döneminde öğrendikleriniz ve kurduğunuz ilişkiler olacağını unutmayın. Fazla talepkar olmamak kaydıyla, hocalarınızla ve özellikle ilgi duyduğunuz alanların hocasıyla mutlaka iletişimde olun. Okula gitmeyerek veya derse katılmayarak arkadaşlarınızla olan sosyal ortamdan uzak kalmayın.

Hedefinizi Üçüncü Yıldan İtibaren Belirleyin!

 
Fakültenin üçüncü sınıfı, artık teorik derslerden pratik derslere geçildiği için önemlidir. Bu dönemde, ilgi duyduğunuz veya ileride çalışmak istediğiniz alanları belirlemeniz faydalı olacaktır. Örneğin, mezun olduktan sonra serbest avukatlık yapmayı düşünüyorsanız yaz döneminde veya ders bitimlerinde bir avukatlık bürosunda staj yapmak iyi bir karardır. Ya da akademik kariyer yapmayı hedefliyorsanız daha çok akademik araştırma yapmak, makale okumak, yazmak, gerek yurt içindeki gerek yurt dışındaki yüksek lisans imkanlarını araştırmak önemlidir.

Kendinizi İfade Etmeyi Öğrenin!

 
Türkiye’deki ve özellikle hukuk fakültelerindeki en önemli eksikliklerden biri öğrencilerin kendilerini ifade etme imkanlarının sınırlı oluşudur. Dersler daha çok dinlemek, not almak üzerine kuruludur. Öğrencinin derse sunum hazırlayarak veya belirli bir konuyu anlatarak daha aktif katılabilme olanağı yoktur. Bu durum, aslında kendinizi ifade etmenin en gerekli olduğu hukukçuluk gibi bir meslek alanında sıkıntılar yaratabilmektedir. Bu dezavantajı ortadan kaldırmak için, okul hayatınız boyunca mutlaka daha aktif katılabileceğiniz, topluluk karşısında çıkıp konuşabileceğiniz, sunum yapabileceğiniz dersler seçmeye özen gösterin. Bu ortam özellikle seçmeli derslerde daha fazla sağlanabilecektir. Hukuk kariyerinize başladığınız anda, bu yöndeki geçmiş çalışmalarınızın size büyük özgüven ve birikim sağladığını göreceksiniz.

İyi Bir CV Oluşturmak ve Sağlam Bir Birikim Yapmak İçin Çaba Gösterin!

 
Hukuk Fakültesinde tek amaç, dört beş yılda ve iyi notlarla mezun olmak değildir. Bunu yaparken kendinize sosyal bir ortam da oluşturun. Sivil toplum kuruluşlarına, derneklere üye olun; oralarda çalışmalar yapın. Bunlar CV’nizde en az mezun olunan okul derecesi kadar önemlidir. Size iş başvurularınızda ve genel birikim olarak büyük fayda sağlayacaktır.

Son Olarak…

 
Hukuk eğitimi, eskilerin deyimiyle “altın bilezik” sunan nadir alanlardandır. Yıllarca emek harcadığınıza, kimi geceler uykusuz kalsanız da çektiğiniz sıkıntılara değeceğini bilin. Asla pişman olmayacaksınız…

Bol Şanslar!

 

Spread the word. Share this post!

Leave a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.