30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu yasa ile çalışanların, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorumlulukları da düzenlenmiştir.
İşçi’nin iş güvenliğine uymaması hem kendisi hem de işveren için telefisi imkansız zararlar meydana getirebilmekte ve iş sağlığı ve güvenliği konusunda birçok işveren işçilerin kurallara uymadığından şikayet etmektedir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nunda yapılan değişiklik ile iş güvenliğine uymayan işçi, hiçbir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılabilecektir.
6331 Sayılı kanunun 19. maddesine göre;
(1) Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.
(2) Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri şunlardır:
a) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek.
b) Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.
c) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek. ç) Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.
d) Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.
Söz konusu düzenlemeye göre işçi, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklere uymadığı zaman işveren yazılı olarak uyaracak, işçi uyarıya rağmen sorumluluklarını yerine getirmezse işveren işçiyi haklı olarak işten çıkarabilecektir. 4857 sayılı İş Kanunu 25 maddesine göre işçinin haklı olarak işten çıkarılması durumunda işçiye ihbar ve kıdem tazminatı da ödenmeyecektir.