Teminat Mektupları

Günümüz ticari hayatında iktisadi ilişkilerin hızla artması ve çeşitlenmesi karşısında paraya çevrilerek alacağın ödenmesini sağlayan banka teminat mektupları çok büyük önem kazanmıştır. Girişilen iktisadi faaliyetin, hiç ya da taraflar arasındaki anlaşmaya uygun olarak yerine getirilmemesi rizikosunun varlığı, sözleşmenin diğer tarafı için telafisi güç zararların doğumuna sebep olabilecektir. Bu sebeple, sözleşmenin borçlu tarafının yanında bir kişi ya da bir kurumun, sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesinden doğabilecek zararları karşılayacağı yolunda güvence vermesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bankaların vermiş oldukları teminat mektuplarını ilk yazılı talepte derhal ve kayıtsız olarak ödemeleri ve bankalar tarafından verilen teminat mektuplarının, diğer teminat türlerine göre, daha sağlam ve güvenilir olması ayrıca bu mektupların, kolay, masrafsız ve hızlı bir şekilde elde edilmesi gerçek ve tüzel kişilerin de bankalardan teminat mektubu istemelerine neden olmuştur. Böylece günümüzde, banka teminat mektupları ticari hayatın kaçınılmaz ve vazgeçilmez parçası haline gelmiştir.

Türk hukukunda teminat mektupları pozitif düzenlemeye konu olmadığından, herhangi bir şekil şartına tabi değildirler. Türk hukuk sistemindeki uygulamaya bakıldığı zaman Yargıtay kararlarının uygulamaya yön verici bir etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Bankalar tarafından zorunlu olarak yazılı biçimde düzenlenen teminat mektubu metinleri, garanti sözleşmesinin yazılı şeklini ifade etmektedir. Yazılı düzenlenen teminat mektupları ispat aracı olup, kıymetli evrak değildir.

Spread the word. Share this post!

Leave a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.